Expositie

Britt van Dam, autodidact kunstenaar, werkt in haar atelier bij het Acta in Amsterdam op canvas met acryl- en olieverf. Op 30 november 2024 vindt er een expositie plaats waarin zij haar werk tot dan toe zal presenteren. Haar werken zijn altijd onderzoekend van aard en raken maatschappelijke thema's.

Hier zijn enkele van haar opmerkelijke werken: 

"I am on fire" (Acryl, 80 x 80, 2021,  950,-)

  • Dit schilderij ontstond toen ik mijzelf, na het drinken van een paar Duveltjes, in 'vuur en vlam' voelde. In dit vurige kunstwerk is dan ook een Duvel te vinden. Het kan op verschillende manieren bekeken worden, afhankelijk van de kijkhoek.
"Warzone" (Acryl, 80 x 60, 2018,  750,-)
  • Op dit schilderij zien we een jongetje dat door een soldaat uit de oorlog is 'gered' en wordt teruggebracht naar een wereld zonder oorlog. De inspiratie voor dit werk kwam van een foto die ik destijds zag bij de World Press Photo in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.
"Politiek" (Acryl, 26 x 30, 2018,  200,-)
  • Dit schilderij baseerde ik op een foto die ik kocht in een Franse vintagewinkel. Op de foto stond een strijdbare Franse soldaat afgebeeld. Terwijl ze vastberaden keek, voelde ik ook woede en verdriet. Het werk roept het besef op dat politieke besluiten over oorlog door anderen worden genomen, terwijl het andere mensen zijn die deze oorlog moeten uitvechten.
"Broken Heart" (Acryl, 50 x 70, 2017,  650,-)
  • Dit schilderij heb ik geschilderd naar aanleiding van een droom over dood en rouwverwerking. Een hart dat bloedde boven een zwart meer in het universum. Naar aanleiding van dit beeld heb ik een lezing bijgewoond aan de Universiteit van Amsterdam dat ging over het 'Broken Heart Syndrome' en kwam zo in aanraking met het Takotsubo-syndroom. Takotsubo-cardiomyopathie of 'Gebroken Hart Syndroom' treedt op wanneer de hartspier plotseling verzwakt. Dit gebeurt meestal na ernstige emotionele of fysieke stress. Gelukkig is de aandoening tijdelijk en herstellen de meeste mensen binnen twee maanden. De ziekte is vernoemd naar de Japanse keramische pot (tsubo) die wordt gebruikt om inktvissen (tako) te vangen. Bij dit syndroom neemt de linkerhartkamer namelijk een vorm aan die lijkt op deze Japanse pot.
     

Share our website